Вівторок, 28 квітня 2020 00:46

Підготовка насіння огірка. Частина 2.

Rate this item
(1 Vote)

Барботування 

Найкращі умови для набухання складаються при барботуванні - замочування насіння у воді, через яку постійно пропускається кисень або повітря. В таких умовах насіння набухає при активному диханні, тому підвищується їх польова схожість, а значить можна "реанімувати" старе і щупле насіння.

Високоефективно барботування в 0.4-0.5%-ому розчині калійних солей. Найкращі результати забезпечує суміш азотно-кислого і фосфорно-кислого калію (по 2-2.5г на 1 л води).

Техніка барботування нескладна. Насіння засипають в банку, наповнену водою або 0.4-0.5%-ним розчином калійної солі. Співвідношення насіння і рідини по масі має бути приблизно 1:4-5. Кисень подають з балона під тиском 0.5-0.8атм, повітря - через компресор. Газ пропускають через ємність з рідиною і насінням від низу до верху. Найпростіший барботер складається зі скляної або пластикової банки і акваріумного аератора.

Після барботування насіння підсушують до сипучості і висівають у вологий грунт. Частину насіння можна висушити до кондиційної вологості і висіяти пізніше, але тільки якщо вони не проросли в процесі обробки.  При температурі 20°С оптимальна тривалість барботування насіння огірка - 12 годин. Збільшення часу обробки може призвести до проростання насіння ще в ємності. Тоді їх потрібно висівати в воді і гелевому середовищі.

Збагачення

Передпосівне замочування насіння в розчинах макро- і мікроелементів підвищує стійкість рослин до несприятливих умов. Для цього в 1 л води розчиняють 1 г простого суперфосфату, 1 г калійної селітри (KNO3), 0.02г сірчанокислого марганцю (MnSO4).

Найбільший ефект дасть збагачення спеціально підібраним для овочевої рослини складом. На огірок найбільш сприятливу дію роблять мікроелементи бор, мідь, молібден, кобальт, марганець, алюміній.

Насіння також збагачують елементами живлення, замочуванням їх в добовій витяжці деревної золи (1-2ст. ложки золи настояти в 1 л води, процідити, замочувати в марлевих мішечках протягом 3 годин, промити), коров'яку (1ч. на 7-10ч. води), пташиного посліду (1: 12-15), в соку або екстракті алое (чистий чи розведений до 1:2). У цих натуральних сумішах містяться перелічені вище елементи.

З фізіологічно активних речовин для обробки насіння застосовують метиленовий синій, бурштинову кислоту, нікотинову кислоту, гумати натрію, калію, амонію і витяжки з біогумусу, а також препарати івін, емістим С, різоплан, імунноцитофін, епін, крезацин і інші. Ці речовини сприяють підвищенню життєздатності насіння і підсилюють імунітет рослин.

У робочому розчині насіння огірка витримують 8-12год, провітрюючи 1-2 рази. За цей час насіння не встигає проклюнутись, і його можна підсушити і зберігати до посіву кілька днів. При продовженні замочування насіння починає проростати, тоді його вже не підсушують, а висівають негайно.

Загартування

Для підвищення стійкості до холоду насіння після намочування витримують в день ​​при 20-22°С, а вночі в холодильнику при 0-2°С протягом 2-4 днів.

Пророщування

Посів пророслим насінням гарантує швидкі дружні і міцні сходи. Його застосовують у відкритому грунті в пізніші терміни і при вирощуванні розсади. Пророщують насіння при температурі 22-28°С до проростання або появи корінців довжиною 0.5-1см. При такій температурі насіння гетерозисних гібридів проросте швидко - протягом доби. Будьте готові вже на наступний день висівати проросле насіння в горщики.

Порада. Набряклі насінини викладіть на вологу тканину типу мішковини і прикрийте вологою тканиною. Або на дно ємності з кришкою, наприклад скляної банки, покладіть плоский шматок поролону і добре зволожте його. На поверхню поролону розкладіть насіння, щільно закрийте банку і помістіть її в тепле місце. Як тільки насіння наклюнеться, відразу ж висівайте його, перетримка небажана, адже довгі проростки дуже тендітні. Якщо не можете приступити до посіву своєчасно, проросле насіння помістіть на 1-3 доби в холодильник у відділення з позитивною температурою. У цей час потрібно стежити,  щоб насіння не пересихало.

Read 173 times Last modified on Неділя, 21 червня 2020 13:31
Login to post comments